<script type="text/javascript"> supportsframes = false </script>

Gabriela - Press

Romantika na pláži

Na věčně zelený řecký ostrov Rhodos míří turisté po celý rok. O tom, že zde lze prožít slunnou dovolenou i mimo sezonu, se přesvědčila GABRIELA PARTYŠOVÁ. Nadchlo ji nejen průzračné moře, ale i starobylé památky.


Na věčně zelený řecký ostrov Rhodos míří turisté po celý rok. O tom, že zde lze prožít slunnou dovolenou i mimo sezonu, se přesvědčila GABRIELA PARTYŠOVÁ. Nadchlo ji nejen průzračné moře, ale i starobylé památky.

Je s podivem, co ostrov dlouhý od severu k jihu osmdesát kilometrů nabízí. Hory, široké pláže i malé zátoky, olivové a borovicové háje i vinice. Patří k řecké skupině ostrovů Dodekanesos, rozkládající se před jihozápadním pobřežím Malé Asie, kam lze při dobré viditelnosti dohlédnout. Úžasné je starobylé město Rhodos se zachovalými stavbami křižáků a palácem velmistrů. Sotva se vymaníte ze zajetí středověkých zdí a věží, díky nimž máte pocit, že jste se ocitli mezi kulisami rytířského filmu, podmaní si vás Orient se špičatými minarety a zastřešenými uličkami tržiště. Škoda jen, že už nikdy neuvidíte jeden ze sedmi divů světa, kolos rhodský. Bronzová socha boha slunce Hélia totiž padla za oběť zemětřesení.

VEČEŘE NA STŘEŠE

„Nejvíce na mě ale zapůsobilo městečko Lindos na jihu ostrova. Fascinoval mě labyrint úzkých uliček proplétajících se kolem starobylých domů místních obchodníků a vydlážděných mozaikou z černých a bílých oblázků. A také pohled na tyčící se zbytky hradu a chrámu Athény Lindie nad městem,“ líčí s obdivem Gábina. Přiznává, že pěší výstup na akropoli byl náročný, ale úžasný výhled stál za to.
„V městečku je mnoho útulných restaurací, ale nejlepší jsou na střechách starých kapitánských domů. Večeřet na střeše, dívat se na další osvětlené hospůdky a měsícem zalitou akropoli je neopakovatelný zážitek.“ Pochvaluje si také místní kuchyni. „Výborné řecké víno a speciality neměly chybu. Oblíbili jsme si tzatziky, sýr feta na medu a gyros.“ Místní taverny, kde seděli starousedlíci, kvůli neopakovatelné atmosféře navštěvovali denně. „Naštěstí nás v nich nikdy nezastihla bouřka. Ta se přihnala, právě když jsme večeřeli v hotelové restauraci. Najednou zhasla všechna světla a byla tma. Člověk neviděl ani do talíře. Přestože lidé nevěděli, co si nabírají, rautovali ostošest. Snad v obavě, aby na ně zbylo, až znovu rozsvítí. My měli dojedeno a při popíjení vínka jsme se dobře bavili a říkali si, jak je bude ráno bolet břicho, “ vzpomíná Gábina.

MOŘE STŘÍDALI S BAZÉNEM

Během týdenního pobytu s manželem Josefem Koktou projeli několik pláží, ale nejvíc se jim líbila ta u hotelu. „Máme rádi i bazény, a tak jsme se v nich dopoledne koupali a odpoledne chodili na romantické pláže téměř bez lidí. Všude bylo uklizeno a ovzduší neznečisťuje žádný průmyslový podnik. I když jsme byli na Rhodosu pouze týden, budeme na něj dlouho vzpomínat. Všem bych chtěla doporučit, aby se tam jednou podívali. My se pro změnu chystáme na ostrov Santorini, protože se většinou nevracíme na stejné místo,“ dodává Gábina.

ŘECKO

Rozloha: 131 940 km2

Hlavní město: Atény

Počet obyvatel: 10 666 000

Náboženství: řečtí pravoslavní 96 %

Měna: euro

Úřední jazyk: řečtina

Ochutnejte

Lindoský salát

* Zelenou papriku nakrájíme na proužky, rajčata na měsíčky a oloupanou okurku na větší kostičky. Zeleninu pečlivě urovnáme do větší misky a navrch položíme asi centimetr vysoký větší plátek sýru feta. Vše posypeme sušeným oreganem, osolíme, popepříme a ozdobíme cibulí nakrájenou na tenká kolečka. Těsně před podáváním bohatě zalijeme kvalitním olivovým olejem z prvního lisování a dochutíme octem.

* Servírujeme se světlým chlebem nebo rozpečenou bagetou.